Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nieuwsbrief 109 Stichting TIJD: mooie ontwikkelingen!

Nieuwsbrief 109 Stichting TIJD: mooie ontwikkelingen!

Nieuwsbrief # 109
Stichting TIJD

logo_tijd.png

Beste Bezoeker ,

 

Hierbij ligt een goedgevulde nieuwsbrief, nummer 109, bij jou 'op de mat'.
Grappig, dat we uitdrukkingen hebben die vaak niet meer kloppen met hoe het proces verloopt. Veel post komt tegenwoordig digitaal en de tijd dat er een run was op de krant die op de deurmat viel, voordat de hond deze te pakken kreeg, is bij veel mensen iets uit het verleden. Dat maakt het ecokathedrale werk misschien wel steeds specialer, omdat deze manier van bouwen in samenwerking met de natuur ook op lange termijn hetzelfde blijft. Machines worden bij dit proces niet gebruikt, het is en blijft hand- en natuurwerk.

In de grote hoeveelheid artikelen die we de laatste tijd hebben gepubliceerd kun je lezen dat het kathedraaldenken en aandacht voor langetermijn processen, aangehaald door bijvoorbeeld Roman Krznaric in zijn boek 'De goede voorouder', nationaal en internationaal steeds meer aandacht krijgt. Zo reis je in onze verhalen van Sneek naar Japan, naar Heerenveen, Rotterdam, Leuven, Zweden  en Portugal. Daar waar Louis Le Roy zijn tijd ver vooruit was zien we dat er nu een steeds groter platform ontstaat voor zijn werk. Het is zelfs zo dat er een speciale vacature is voor een promovendus (phd-onderzoeker) is gepubliceerd waarbij het onderzoek verder bouwt op het fundament van Le Roy en er daarbij internationaal samengewerkt wordt tussen België en Zweden.

Wij willen als stichting deze groei bijbenen, faciliteren en stimuleren. Dat maakt dat we op dit moment nadenken over de werkzaamheden van de stichting en het opnieuw organiseren van bepaalde processen en werkzaamheden. Ben jij geïnteresseerd om mee te bouwen, daadwerkelijk stapelen met je handen in het groen? Of ben jij ergens anders goed in waarvan je denkt dat dit de stichting kan helpen bij het verder bouwen?
We horen het graag via info@stichtingtijd.nl

Vanwege het belang van verder in de tijd kijken en de collectieve aandacht daarvoor hebben we besloten dat het onderwerp van het jaarlijks symposium op 31 oktober dit jaar zal gaan over het langetermijndenken in een kortetermijnwereld. We gaan deze zomer het programma verder vormgeven. Reserveer alvast deze datum in je agenda:  Zondag 31 oktober 2021 - Symposium stichting Tijd.

 

Met vriendelijke groet,
Stichting TIJD

 

Promoveren bovenop de fundamenten van Le Roy

Via onze contacten hebben we te horen gekregen dat er een mooie vacature is die voortbouwt op het fundament van Louis Le Roy en gericht is op groen-participatie. Voor de hele vacature op de website van de universiteit van Leuven klik je op de link onderaan dit artikel.

Baanbrekend

PHD POSITION (FULL-TIME) 'GREEN PARTICIPATION. THE SOCIOPOLITICS OF ECOLOGICAL LANDSCAPE DESIGN'

Project

The project ‘Green Participation', financed by The Research Foundation – Flanders (FWO)  explores the possibilities and challenges of participation and collaboration in green design from both a historical and theoretical perspective (e.g. engaging with posthumanism and environmental humanities, political ecology and science and technology studies). 


Lees meer

Inner Voice in Ecokathedraal

Het Oranjewoud Festival gaat dit jaar door en vindt plaats vanaf donderdag 19 t/m zondag 22 augustus. Het programma laat het publiek klassieke muziek horen, voelen en beleven in de prachtige entourage van Landschapspark Oranjewoud.

 1624014740 innervoice vierkant 1080px

Dit jaar is ook de ecokathedraal in Mildam weer een van de locaties. Daar staat de muzikale voorstelling Inner Voice op 20 en 22 augustus (vier keer) geprogrammeerd. De voorstelling is door Cora Burggraaf speciaal voor deze plek gemaakt, en vertelt het verhaal van Elsa Diepenbrock. Over een vrouw die haar eigen stem lange tijd liet verstommen.... 


Lees meer

Impressie vanuit Porto

Cred Renato Cruz Santos PDB Inauguracao Materia Viva93

De organisatie van de Porto Design Biennale heeft foto's met ons gedeeld. Hier de ruimte waar de aandacht voor de Ecokathedraal zich manifesteert. Ze laten in Porto de filmdocumentaire van Beate Lendt zien:

Louis Le Roy - Life and work in time and space 
Je kunt deze film zelf ook bekijken via Vimeo film Porto Biennale waar je deze voor 1,50 kunt huren met Engelse ondertiteling.  De Nederlandse versie van de film zonder ondertiteling kan ook teruggevonden worden in twee delen op Youtube Leven en werken in tijd en ruimte


Lees meer

Rotterdam Ecocity World Summit 02021

Voor de 14e keer wordt de Ecocity World Summit gehouden, dit jaar in Nederland en wel in Rotterdam. Wereldwijd komen hier bezoekers om zich te laten informeren over de stand van zaken rond het ontwikkelen van ecologisch verantwoorde steden. Dit jaar is er ook een bijdrage over ecokathedralen. De ervaringen die we de afgelopen halve eeuw hebben opgedaan met de ecokathedralen in Heerenveen en Mildam willen we graag delen met anderen.

Lees meer

 

Kathedraaldenken: hoe kunnen wij goede voorouders zijn?


In zijn boek "Good ancestors", in januari 02021 in het Nederlands verschenen onder de titel "Goede voorouder", beschrijft Roman Krzanric over het van grote belang van langetermijndenken. Om goede voorouders te kunnen zijn, dienen we rekening te houden met de levens van onze volgende generaties en niet ons eigen belang voorop stellen. Een van de manieren is kathedraaldenken. De bouw van kathedralen duurde in de middeleeuwen soms meerdere eeuwen. De bouwers hadden, vooral in het begin, geen idee van het eindresultaat.

Lees meer‍

 

Harlinger wethouders bezoeken Le Roy tuin i.v.m. Balklandpark

Woensdag 9 juli 02021 brachten de wethouders Harry Boon (o.a. duurzaamheid, biodiversiteit en openbare ruimte) en Erik de Groot (o.a. cultuur en ruimtelijke ordening) van de gemeente Harlingen een bezoek aan de Le Roy tuin in Heerenveen. Ook Janneke Smitstra en Nadja Rientjes waren aanwezig. Zij willen in het Balklandpark in Harlingen een ecopark aanleggen, waarbij de Le Roy tuin als inspiratie geldt.

Lees meer‍

 

BOMEN met Vermijs OVER (Hiba) BOS

Met op de stoel van Louis Le Roy:

Elmo Vermijs, architectonisch ontwerper/kunstenaar en eigenaar van Studio Elmo Vermijs. Elmo werkt op het snijvlak van kunst, ontwerp, architectuur en landschap .

elmo vermijs 1

Waarom we zo samen terecht zijn gekomen in het atelier van Louis Le Roy, brengt ons iets terug in de tijd. Elmo Vermijs stond afgelopen jaar op de agenda voor het Tijd Symposium, wat jaarlijks op 31 oktober gehouden wordt en net als zo veel evenementen is afgelast vanwege Corona.

Wij hebben in oktober ons programma bekeken en een andere vorm gekozen voor de inhoud én de tijd waarin het zich afspeelt. Er een wat langer proces van gemaakt, een heel jaar om te bomen over dat bos, Le Roy zou het tijdgrapje misschien wel waarderen. Terug naar Vermijs, we hebben gekozen voor een interview op de plek van Le Roy. Wat was eigenlijk de aanleiding van zijn deelname aan het symposium?


Lees meer

Ecokathedralen als voorbeeld voor Amsterdam

Amsterdam zet volop in om een groene, circulaire stad te worden. De stad  heeft als doel dat in 2030 de helft minder nieuw ruw materiaal wordt gebruikt. Om dit doel te kunnen halen worden allerlei projecten bekeken die kunnen bijdragen aan een circulaire stad. Één van de geselecteerde inzendingen rond het Distributive Design principe is een ecokathedraal.

De komende tijd zullen alle projecten gesamenlijk kijken hoe ze bij kunnen dragen aan de visie van Amsterdam, wat mogelijk kan resulteren in een concrete locatie voor een ecokathedraal proces. De organisatie is in handen van Pakhuis de Zwijger.

Lees meer

 

Alles onder controle of zelf meedoen?

Het redactionele commentaar van Erwin Boers op pagina 2 van de Leeuwarder Courant van donderdag 25 maart 2021 over de behoefte aan nieuw te ontwerpen parken om te wandelen, omdat de trend van oernatuur wel over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn, daagt natuurlijk wel uit om op te reageren. Want is dat wel de goede weg om in te slaan?
Ik heb eens kennis gemaakt met iemand die vertelde dat hij er veel plezier in had om lange wandelingen te maken, en dan bij voorkeur over de afsluitdijk. Dat vond hij het toppunt van wandelgenot, zo overzichtelijk, gewoon recht vooruit en doorlopen. Saillant detail hierbij, het was inderdaad een ontwerper. Ontwerpers zijn vaak goed in ordenen en overzichtelijk houden. Ontwerpers hebben als taak om ons niet te laten verdwalen, en ons het liefst langs een rechte lijn bij ons doel – of dat van zijn opdrachtgever – te laten uitkomen. Als een blindengeleidehond loodst de ontwerper ons langs gevaren en obstakels.


Lees meer

Geslaagde NL-Doet ochtend in de Le Roy tuin

Maar liefst 20 deelnemers waren er dit jaar bij de jaarlijkse NL-Doet actie in de Le Roy tuin op zaterdag 29 mei 2020. Er waren buurtbewoners, maar ook mensen uit Eindhoven en Rotterdam die wel eens met eigen ogen wilden zien hoe een ecokathedraal proces er uit kan zien.

Er werd gestapeld o.l.v. Harry de Vries, zwerfvuil verzameld, en paden werden vrijgemaakt van overhangende struiken en takken. Ook is het buiten-theater weer geschikt gemaakt voor een voorstelling. Het theaterseizoen is dus ook wat ons betreft weer geopend! Van uit de gemeente Heerenveen waren wethouder Hedwich Rinkes en een aantal leden van D66 vertegenwoordigd.

Lees meer

 

Plaquette Heereveense schilders geschonken aan Le Roy tuin

Woonzorgcentrum Marijke Hiem in Heerenveen heeft op 12 mei 02020 een mooie marmeren steen met inscriptie geschonken aan de Le Roy tuin in Heerenveen. Op de stenen plaat staan de namen van drie inmiddels overleden Heerenveense kunstenaars gegraveerd: Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. Zeer toepasselijk, want veel straten in de wijk zijn vernoemd naar schilders: Van Goghlaan, Tjerk Bottemastraat, Piet van de Hemstraat, Alma Tademagweg etc.

Lees meer‍

 

Artikel op Taking Time, een engelstalige website over TIJD

Imagine a medium-sized city that has to expand due to the growing number of inhabitants. A large area of ​​pasture with an agricultural purpose is being prepared for construction, and hundreds of houses and flats are being built. A kilometer long and 20 metre wide strip remains in the middle of the district. Usually an ideal space for sowing grass, paving for footpaths, placing a few trees, shrubs and benches, and with professional maintenance the strip will look exactly the same 50 years later. Only the solitary trees would get bigger.‍

Lees meer

 

Ecokathedralen inspireren Ruben Jacobs voor zijn nieuwe boek

Schrijver-socioloog Ruben Jacob bracht onlangs een bezoek aan de ecokathedralen van Heerenveen en Mildam om inspiratie op te doen voor het laatste hoofdstuk uit zijn boek "De eeuw van Felix" dat in augustus 02021 zal verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap.‍

Lees meer

 

Wandeling met Hans van der Lans door Le Roy tuin

In het vroege voorjaar heeft bouwmeester Peter Wouda uren rondgedwaald in de Le Roy tuin met bioloog-ecoloog Hans van der Lans die tijdens zijn studie aan de Universiteit in Groningen Le Roy een aantal keren opzocht. Tijdens de wandeling voelde Van der Lans nog duidelijk de invloed van Le Roy.‍

Lees meer

 

Klimaatalarm 02021: Trinitas luidt de noodklok

De kerkklok van Trinitas, een groene kerk en buren van de Le Roy tuin, luidden zondagmiddag 14 maart 02021 de noodklok in het kader van het Klimaatalarm.

De kerk vindt het belangrijk om een signaal te geven aan de politiek om snel en daadkrachtig maatregelen te treffen om de klimaatdoelen te halen.

Lees meer

 

Onderzoek naar mogelijke ecokathedraal in Sneek

Studenten Berend Tabak en Sara Koldam van het Technasium / CSG Bogerman college in Sneek onderzochten in hun Masterproef of er een locatie in Sneek te vinden is waar een ecokathedraal wenselijk is. De conclusie is dat dit zeker wenselijk is! In hun zeer uitgebreide eindrapport. Als mogelijke locaties worden het Geeuweiland, het Spoordok en milieutuin De Fok genoemd.‍

Lees meer

 

Ecokathedralen: waar ruimte de tijd krijgt en tijd de ruimte

Het verhaal achter de Le Roy tuin in Heerenveen:

Stel u zich een middelgrote stad voor die in verband met het groeiend aantal inwoners uit moet breiden. Een groot stuk weiland met een agrarische bestemming wordt bouwrijp gemaakt, en er worden honderden woningen en flats gebouwd. Een kilometer lange en 20 meter brede strook blijft in het midden van de wijk over. Meestal een ideale ruimte om gras in te zaaien, bestrating voor wandelpaden, een paar boompjes, struiken en bankjes te plaatsen, en door vakkundig onderhoud zal de strook er na 50 jaar nog precies zo uitzien als in het begin. Alleen de solitaire boompjes zouden groter worden.

Lees meer

 

Bestemmingsplan ecokathedraal en omgevingsvisie

Le Roy heeft in 01999 een brief geschreven aan de gemeenteraad van Heerenveen met het verzoek om aan het terrein in Mildam een nieuw bestemmingsplan toe te kennen, te weten "ecokathedraal proces". Na een intensief onderzoek waar Rinse van der Schoot, destijds jurist bij de gemeente Heerenveen, een belangrijk aandeel in heeft gehad, heeft dit uiteindelijk in 2007 geresulteerd in een nieuw Bestemmingsplan Buitengebied dat door Gedeputeerde Staten van Fryslân is goedgekeurd.‍

Lees meer

 

Tiemen Stuiver schenkt vuurdoorns aan Le Roy tuin

Buurtbewoner Tiemen Stuiver heeft 9 vuurdoorns geschonken aan de Le Roy tuin. Ze zijn geleverd door Nynke Plantinga van Magnolia Tuinontwerp en geplant door vrijwilliger Harry de Vries en Peter Wouda.

Stuiver heeft zich in zijn tijd als D66 raadslid in Heerenveen ingezet voor het behouden van de Le Roy tuin toen hier weinig activiteit van vrijwilligers meer was. Mede door zijn inzet is in 02005 een intentieverklaring voor 100 jaar ondertekend en is er sindsdien weer een opleving in de activiteiten in deze ecokathedraal.

Lees meer

 

Bent u al TIJDgenoot?
Wordt Vriend van de Stichting TIJD. Het kan al voor 10,- per jaar.

Nu aanmelden

U krijgt deze mail omdat u zich met het mailadres  hebt aangemeld. Wilt u deze mail niet meer ontvangen? Dan kunt u zich met deze link afmelden voor de nieuwsbrief .