Louis Le Roy: meer dan een 'wilde tuinman'Een mooi artikel van Gitte Brugman in de weekendeditie van de Leeuwarder Courant. Ze was aanwezig bij het jaarljkse symposium van Stichting TIJD in het Posthuistheater en de opening van de tentoonstelling 100 jaar is niets! in het Museum Heerenveen. |
Tijdsymposium 31 oktober 2024Op donderdag 31 oktober 2024 was het symposium van Stichting Tijd. Drie sprekers speelden een hoofdrol. Ze hadden als uitdaging meegekregen na te denken over hoe je het gedachtegoed van Louis Le Loy levend kunt houden. Hoe behoudt dit zijn waarde voor de generaties na ons?
Bram Esser
De eerste spreker was Bram Esser: publicist, filosoof en ontdekkingsreiziger van het alledaagse. Hij maakt duidelijk dat de verbinding tussen mensen en hun leefomgeving wordt gevormd door verhalen. Het is dan ook van belang dat Louis Le Roy blijft voorleven in de verhalen die we elkaar vertellen. Hij illustreerde dit aan de hand van een sprookje met de aansprekende titel “mag ik een momentje van uw tijd?” (zie deze link). Ook maakte hij duidelijk dat gedachtegoed in contact moet staan met het alledaagse, op de plekken waar we ons kunnen verwonderen. Dit kwam tot uiting in de verhalen die Bram Esser heeft opgetekend tijdens de wandeling die hij maakte langs de Nederlandse kust, op zoek naar de bron van de Eridanosrivier. Deze zijn gebundeld in zijn boek “Kustverhalen”.
Klaas Sietse Spoelstra
Klaas Sietse stond op het podium namens het Ministerie van de Toekomst. Verwijzend naar een bezoek van Roman Krznaric aan de ecokathedraal te Mildam op 20 november 2021, stelde hij de volgende vraag: “zijn wij goede voorouders?” Hij toonde dat het mogelijk is om in een verhaallijn vanuit de geschiedenis via het heden naar de toekomst nú reeds in dialoog te gaan met mensen enkele generaties na ons. Het heden wordt getekend door een veelheid aan transities. Door hierin expliciet die dialoog te doorleven kunnen we bijdragen aan oplossingen voor de lange termijn. Daarin kunnen de Louis Le Roy’s principes uitstekend worden ingevoegd. Het kathedralisch denken reikt namelijk ook verder dan de korte termijn. Klaas Sietse toonde dat ook AI uitstekend kan omgaan met ontwerpuitgangspunten van Louis Le Roy.
Piet Vollaard
Het gedachtegoed van louis Le Roy blijft ook voortleven als het werk dat hij heeft geleverd zorgvuldig wordt gedocumenteerd en toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek. Samen met Rob Hendrik werkt Piet Vollaard aan een boek met verzameld werk van Louis Le Roy in combinatie met een rijk gevulde website. Een monsterklus, zo blijkt, want wat is die man productief geweest. Naast de ecokathedralen zijn foto’s, tekeningen, schilderijen, glasverzamelingen, artikelen en nog veel meer. Het was de bedoeling op 31 oktober het boek te presenteren. Dat is helaas net niet gelukt. Piet presenteerde de tussenstand en de wijze waarop het verzamelde werk is geïndexeerd. |
In 2025 gaat netwerkgroep Tijd en Complexiteit van startHet zat al een tijdje in de pijplijn, maar in 2025 gaat het echt gebeuren: netwerkgroep Tijd en Complexiteit gaat van start. Stichting Tijd neemt hiervoor het initiatief. Het idee is om op verschillende locaties rond concrete vraagstukken met groepjes mensen met verschillende achtergronden dialogen te organiseren. We zien vaak dat complexe vraagstukken worden benaderd alsof ze niet complex zijn, wat resulteert in heel veel ingewikkeldheid. De vraag die de groepjes behandelen is: stel we behandelen een complex vraagstuk daadwerkelijk als een complex vraagstuk, wat gaan we dan anders doen?
Complexiteit
Als inspiratie voor de dialogen presenteren we tien gouden regels voor het acteren in complexe vraagstukken. Deze ze zijn niet absoluut en hangen met elkaar samen.
Interesse?
Begin januari geven we meer informatie. Wie op basis van de in dit artikel gegeven beperkte informatie al iest heeft van 'hier wil een bijdrage aan leveren', stuur dan een e-mail aan Govert Geldof (govert@geldofcs.nl). Dan krijg je aanvullende informatie per e-mail. Begin januari wordt een LinkedIn-groep ingericht.
|