In 2018 was er een speciale editie van het TIJD-symposium omdat Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa was dat jaar ( LF2018). Dank zijn een subisidie van de Gemeente Heerenveen en de medewerking van het Posthuis Theater in Heerenveen beschikten we dit jaar over een podium, waar we dan ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
Marjolein de Graaff: Deugzucht
Thema dit jaar was "Minimalisme, Geluk en Gemeenschapszin". De aftrap van de middag, na een welkomstwoord door dagvoorzitter Merel Melief, was voor Marjolein de Graaff die een deel uit haar one-womanschow "Deugzucht" liet zien. Opera en cabaret voor de doordenker.
Meer over Marjolein de Graaff >
Merel Melief
De middag kreeg onder leiding van dagvoorzitter Merel Melief (hoofdredactrice van Tijdschrift Noorderbreedte) een mooie samenhang, waarbij de sprekers de gelegenheid kregen om vragen uit de zaal te beantwoorden. Met het voordragen van een column, en door persoonlijke ervaringen met de zaal te delen bleef de rode draad rond het thema Minimalisme bewaard.
Jan Doevendans
Een Brabander die in Groningen neergestreken is en zich voor meer dan 100% inzet om ecologische processen te verklaren en ons wil wijzen op de verkeerde weg die we zijn ingeslagen wat betreft onze natuurlijke omgeving: Jan Doevedans, een van de eerste stadsecologen van Nederland vertelde vol passie over zijn drijfveren en onderzoeksresultaten.
Enno Zuidema
Enno Zuidema, hoofd stedenbouw, strategic en urban planning bij het bekende architectenbureau MVRDV, was de tweede spreker. Hij nam ons mee naar projecten (of beter gezegd processen) die hij in Noord-Nederland heeft begeleid waarbij het altijd om de ménsen gaat.
Le Roy lezing door Ad Marijs
De Le Roy lezing werd dit jaar door econoom Ad Marijs gehouden. Zijn lezing ging over de relatie tussen inkomen en geluk, waarbij hij aantoonde dat een minimalistisch leven waarbij je niet eindeloze groei nastreeft maar rekeing houd met je natuurlijke omgeving en de Global Development Goals van de Verenigde Naties, je een zelfde geluksgevoel kan geven dan een leven dat gericht is op meer, meer, meer.
Marijke Pieters
Kunstenares Marijke Pieters vertelde over de totstandkoming van haar schilderijen-reeks die begon na een bezoek aan de ecokathedraal in Mildam. Met behulp van takjes en bladere maakte zijn ink-schsten een grote schilderijen, die nog tot december van 2018 zijn te zien in het Museum Heerenveen.
Rob Hendriks
Architectd Rob Hendriks, stadsbouwmeester van Enschede en architect bij DAAD, deed verslag van de zoektocht van hem en Piet Vollaard naar projecten waar Louis Le Roy ooit betrokken bij is geweest. Dit moet uiteindelijk uitmonden in een boek over Le Roy. Een kleiner boekwerk met de titel "Le Roy tuin, 50 + 1", dat hij samen met grafisch ontwerper Jurgen Jasper en fotograaf / stapelaar Peter Wouda maakte over de Le Roy tuin in Heerenveen, werd gepresenteerd aan wethouder Jaap van Veen.
Verder schetste Hendriks de ontwikkelingen binnen de stichting TIJD van het afgelopen jaar, waarbij de overdracht van de grond waarop de ecokathedraal in Mildam is gebouwd van de familie Le ROy naar de Stichiting TIJD een belangrijke stap is geweest.
Jaap van Veen
Wethouder Jaap van Veen van de gemeente Heerenveen nam het eerste exemplaar van het boekwerkje "Le Roy tuin, 50+2" in ontvangst, en sprak een aantal woorden met betrekking tot het duurzaamheids-beleid van de gemeente Heerenveen. "Het beleid dat wij de komende periode willen gaan voeren is hier vanmiddag voor een groot deel ter sprake gekomen" aldus de wethouder die belangrijke punte herkende in de lezingen die hij had gehoord.
Wij danken alle sprekers, (klein)kunstenaars een aanwezigen voor het mogelijk maken van deze speciale editie van het TIJD-symposium en hopen u op 31 oktober 2019 weer te mogen ontmoeten!