Beste Bezoeker,
In deze nieuwsbrief aandacht voor het TIJD-symposium van 31 oktober, PlusMienskip Mildam, bezoek uit Engeland, een informatiebord bij de ecokathedraal in Mildam, een ecokathedraal in Klarenbeek (met een oproep!) en de workshops in het kader van LF2018.
Met vriendelijke groet, Stichting TIJD
_____
Minimalisme en gemeenschapszin: het thema voor het TIJD-symposium 2018

Het thema van het TIJD-symposium dat we dit jaar op woensdag 31 oktober 2018 organiseren in het Posthuis in Heerenveen is bekend: Minimalisme en gemeenschapszin.
We leven in een tijd waarin de grenzen aan de menselijke consumptiedrift steeds duidelijker worden. Klimaatveranderingen, watergebrek, droogte, maar ook overstromingen. Plastic soup en plasticafval verstikken oceanen en steden. De kloof tussen rijk en arm wordt groter, hoewel het percentage armen gelukkig afneemt.
Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen, plastic staat op bijna alle belangrijke agenda’s, circulaire economie breekt door, andere meer duurzame energievoorziening wordt aantrekkelijker, hergebruik van grondstoffen en het delen van spullen ook.
De natuur is minimalistisch, gebruikt het hoognodige en verspilt zelden grondstoffen. De natuur deelt van nature, helpt, werkt nauw samen in ecosystemen en boven en ondergrondse netwerken, om samen optimaal te kunnen samenleven.
Het minimalisme is een stroming waarbij niet vanuit consumptiedrift gedacht wordt, maar vanuit het hoogstnoodzakelijke, het echt nodige om goed te leven. Het delen van gebruiksartikelen in buurten, steden komt steeds meer in zwang. Het samen denken over een goede toekomst door samen te zorgen voor elkaar is inmiddels al lang niet meer zo idealistisch als een paar jaar terug. Kleine gemeenschappen van Tiny Houses, waarbij voor elkaar gezorgd wordt nemen hand overhand toe. Tiny houses zijn inmiddels van uitwas voor grijze wollen sokken mainstream. Wat kunnen we leren van de natuur, waar zitten de mooie voorbeelden die ons leiden bij het oplossen van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.
Wat betekent het minimalisme en het denken in ‘genoeg is genoeg’ voor de huidige maatschappelijk ontwikkelingen en onze samenwerking met de natuur? Van gebruik van de natuur, naar samenwerken met de natuur
Ecokathedraal onderdeel van PlusMienskip Mildam
Op 27 april 2018 was de ecokathedraal in Mildam onderdeel van PlusMienskip. Bezoekers konden samen stapelen aan een Plus-teken bij de ingang.
Op meerdere plekken in de dorpen Mildam, Katlijk en Bontebok werden dergelijke Plus-tekens in het landschap geplaatst als teken van ontmoeting. De komende weken zal er aan meerdere Plussen worden gewerkt, met als finale de uitreiking van de PlusWinnaar die op 15 september bekend wordt gemaakt.
PlusMienskip is een idee van Marcel Prins in nauwe samenwerking met PB Mildam en is onderdeel van De Reis / Leeuwarden-Fryslân 2018. Zie ook www.plusmienskip.nl

Engelsman Ruff na 30 jaar terug in Le Roy tuin
Allan R. Ruff, voormalig directeur Landschapstudies aan de Universiteit van Manchester, bracht de afgelopen week na 30 jaar opnieuw een bezoek aan de Le Roy tuin in Heerenveen aan de Pres. Kennedylaan en Europalaan.
In de jaren 80 kwam hij hier meerdere keren voor zijn studie over Le Roy, en schreef in diverse boeken over diens ecokathedrale ideeën. In zijn laatste boek, Arcadian visions, beschrijft Ruff de Le Roy tuin als een soort Arcadië, een plek die verwijst naar een verdwenen ideaal-landschap dat in het begin van de mensheid zou hebben bestaan. Hij verbaasde zich over de grote diversiteit aan bomen en struiken die in de kilometer lange groenstrook groeien.
Het maken van rillen, gemaakt van gesnoeide takken, werd in Engeland ook veel gedaan als een natuurlijk afscheiding van land, en is een ideale schuilplek voor kleine insecten en dieren als egels. Vrijwilliger Harry de Vries liet zien hoe dit gedaan wordt.
Tijdens de wandeling door de kilometer lange groenstrook met vrijwilligers Harry de Vries en Peter Wouda was Ruff er getuige van dat buurtbewoners donaties deden aan de tuin in de vorm van gesnoeide takken en stenen die op de daarvoor bestemde plekken werden neergelegd. Het organische materiaal wordt opgenomen in het ecologische proces en levert op termijn vruchtbare grond op.
"Jammer dat ik niet 20 jaar jonger ben", zei de 77- jarige Ruff, "dan kwam ik hier zeker met een groep studenten naar toe.’’
Eerder die dag bracht Ruff een bezoek aan de Le Roy gebieden in de groningse wijk Lewenborg.

Workshops Ecokathedraal denken en werken
Op 16 mei 2018 is de eerstvolgende gelegenheid om de workshop "Ecokathedraal denken en werken" te volgend. Oeds Westerhof, Huub Mous en Peter Wouda praten u bij over ecokathedralen, en we bezoeken de Le Roy tuin in Heerenveen én de ecokathedraal in Mildam. Ook later dit jaar, vanaf september, zijn er nog workshops die u kunt volgen.
Informatie over de workshops kunt u vinden op www.ecokathedraal.nl waar u zich ook kunt aanmelden.
Op naar 1% ecokathedrale bestemming
In Klarenbeek is Jeroen Suurd gestart met een ecokathedraal. Uiteraard juichen wij dergelijke initiatieven toe. Één van de lange termijn doelen van de Stichting TIJD is namelijk het realiseren van een 1% grondgebied met bestemming 'ecokathedraal proces'. Elke plaats zijn eigen ecokathedralen.
Dit kan één groot gebied zijn maar nog beter is het om versnipperde stukken openbare ruimte aan te wijzen als ecokathedraal.
Kent u soortgelijke ecokathedrale initiatieven? Dit kunnen nieuwe projecten zijn maar het kan ook zijn dat deze Le Roy projecten al veel langer lopen. Laat het ons weten op info@stichtingtijd.nl

Informatiebord bij ecokathedraal Mildam
Vanaf 14 april 2018 staat Mildam ‘blijvend op de kaart’. In en rond het dorp staan 6 informatieve panelen, zoals hier bij de ecokathedraal, die de historie van die plek beschrijven in woord en beeld. Lutz Jacobi heeft het bord bij de brug van Mildam officieel onthuld. Daarnaast is een plattegrond gereed met een recreatieve wandeling langs die panelen én door de natuur. De wandelroutekaarten zijn mee te nemen vanaf 3 plaatsen: bij Hof van Schoterland, it alde tsjerkje en bij camping De Geele Bosch, een stukje over de brug langs de Ottersweg.
In 2018 kunt u de wandeling ook met een Bekende Nederlander maken, steeds op de laatste zondag van de maand. Zo wacht op 27 mei historicus Karst Berkenbosch om 15:00 uur de lopers op bij Hof van Schoterland. Op 24 juni is journalist/wandelgids John Jansen van Galen uw begeleider. Let op de lokale pers voor de volgende aankondigingen! Voor wie niet kan wachten of de kaart wil bestuderen en zelf afdrukken: deze is onderaan deze pagina te vinden of hier te downloaden:
___________________________________________________
Bent u al TIJDGENOOT / Vriend van de Stichting TIJD Steun ons door een jaarlijkse donatie vanaf € 10,- zodat wij onze doelstellingen kunnen verwezenlijken, samen met u. Als Culturele ANBI-stichting is het voor u én voor ons fiscaal aantrekkelijk. Wordt vandaag nog TIJDGENOOT en lees de voordelen.
________________________________________________________

|