
“In de praktijk gebeurt het!” is de titel van de Le Roy Lezing die door Govert Geldof gehouden wordt op het TIJD-symposium van donderdagmiddag 31 oktober 2019 in het Museum Heerenveen Een toelichting op zijn boek: “Complexiteit en de waarde van praktijkkennis”. "Hoe complexer een vraagstuk is, hoe nadrukkelijker we een beroep moeten doen op praktijkmensen. Hoe groter de onzekerheden zijn, hoe belangrijker het is waarde toe te kennen aan de kennis van de mannen en vrouwen die met de voeten in de klei staan, zorg verlenen, voor de klas staan en het land bewerken. Dat is de centrale boodschap van dit boek." aldus Geldof.

Jullie weten: Le Roy hield niet van “hokjesdenken”, hij was zowel kunstenaar, tuinman, bouwer als filosoof. Hij wist als geen ander hoe belangrijk het is om dingen te maken en te laten zien. Le Roy ontwikkelde zijn theorie vanuit de praktijk en daarmee was hij zijn tijd weer ver vooruit! Voldoende inspiratie om de “participatiemaatschappij” op de wijze van Le Roy vorm te geven. “Maar let wel op, het lukt niet in een excursie van een middagje, je moet er wel de tijd voor nemen.” (Piet Vollaard).
We hebben het op 31 oktober over de praktijk. Respect voor de praktijk. De waarde van de dingen zelf doen, samen doen, het leren van elkaar, het belang van inuïtie, gezond verstand, het nemen van verantwoordelijkheid en het mogen leren van je fouten.
Tot voor kort zei iedereen: “De klant is koning!”. Nu zeggen veel bedrijven: “Employee first!”. Waarom doen ze dat? Het besef is doorgedrongen dat nieuwe ideeën vanaf de werkvloer komen. Mensen blijven langer bij het bedrijf als de collega’s en de leidinggevenden een goed team zijn. Mensen blijven ook langer bij een bedrijf als ze het eens zijn met de missie, richting, cultuur, normen en waarden van een bedrijf. Het effect is dat ook de klant meer tevreden is. Die ervaart en waardeert de professionaliteit, betrokkenheid en passie.
Zie ook de website van Govert Geldof.

Dit bericht delen? Graag!
Op het TIJD-symposium van 31 oktober 2019 zal ook architecte Nynke-Rixt Jukema een lezing houden.
Jukema kwam jaren terug tot het besef dat we te weinig stil staan bij de waarde en betekenis van duisternis. Flora en fauna, maar ook de mens zelf hebben baat bij het terugdringen van de de hoeveelheid licht die wij produceren ’s avonds en ’s nachts. Met haar stichting Feel the Night krijgt de waarde van duisternis weer nieuwe kansen.
Tijdens het TIJD-Symposium komt zij op 31 oktober 2019 vertellen over wat ze in de loop van de tijd heeft weten te bereiken voor herstel van de natuurlijke balans door lichtreductie.
Op de volgende foto's is goed te zien hoe door middel van aangepast licht de omgeving veel minder licht opvangt.




Dit bericht delen? Graag!
Voorzitter Wout Veldstra van de Stichting Operatie Steenbreek zal op het TIJD-symposium van 31 oktober 2019 een lezing houden over de doelstelling van de stichting.
Veldstra heeft de stichting in 2015 opgericht met als doel om burgers het nut te laten inzien van groen in plaats van grijs (tegels) in hun tuin. Tegels er uit, planten er in. Tientallen gemeenten en instellingen hebben zich inmiddels aangemeld om te helpen deze bewustworden te realiseren, waaronder Wetterskip Fryslan en de gemeente Leeuwarden. Onder het motto "het klimaat is een zaak van de lange termijn, maar maatregelen van vandaag hebben morgen effect!" zijn er veel acties in gang gezet die tot concrete maatregelen hebben geleid.

Meer informatie over het TIJD-symposium 2019 vindt u hier.
Dit bericht delen? Graag!
Een wandeltocht met culinaire en historische elementen!
De route begint om 10:30 bij landgoed Oranjestein in Oranjewoud. In de oranjerie wordt u ontvangen met koffie én oranjekoek, een Friese lekkernij. Vervolgens maken we een rondleiding over het 19e -eeuwse landgoed waarbij de beheerder u vertelt over de geschiedenis en het wonen en werken op deze nog authentieke buitenplaats.
Daarna loopt u in een kwartier naar het nabij gelegen Golden Tulip Tjaarda waar de smaakvolle lunch ‘Wâldbreak’ voor u klaar staat.
(drankje niet inbegrepen)
Vanaf Tjaarda loopt u in 30 minuten naar de Ecokathedraal in Mildam.
Een plek waar u verrast wordt door het bijzondere samenspel van mens, dier en natuur. U krijgt daar uitleg van een bevlogen gids die u vertelt over het gedachtengoed van oprichter Louis Le Roy. Vrijwilligers werken nog wekelijks aan dit unieke bouwsel in de natuur!
Hierna wandelt u door het bos terug naar de oranjerie van landgoed Oranjestein waar u wordt verwend met een glas wijn en kaasplankje met riperkrite kaas en eigen hertenworst. De dag eindigt circa 16:30.
Deze wandeltocht door bos en langs buitenplaatsen mét heerlijk eten, voor een prachtprijs van € 42,50 per persoon, bij opgave van min.20 personen.
Wanneer u met een kleiner gezelschap bent mail dan gerust naar williahomans@gmail.com
Optioneel: fietshuur via Golden Tulip Tjaarda of een huifkar Geele Bosch.
U kunt deze dag perfect afsluiten met een diner in Golden Tulip Tjaarda of Restaurant de Koningshof of een diner in de oranjerie van het landgoed!
De wandeltocht wordt op de volgende dagen georganiseerd
- 16 juni (Vaderdag)
- 28 juli
- 22 september
- 9 februari 2020
Dit bericht delen? Graag!
De stichting TIJD is voortdurend op zoek naar ecokathedraal-bouwers voor de ecokathedralen in Mildam en Heerenveen-Midden.
Het gaat daarbij om werkzaamheden als het stapelen van klinkers en tegels tot ecokathedrale bouwwerken, het vrijhouden van paden door het snoeien van takken die over het pad hangen, het maken van takkerillen en mutserds (ronde stapelingen van snoeimateriaal) en het aanplanten van nieuwe struiken en planten. Deze werkzaamheden gebeuren op een regelmatige basis, liefst wekelijks.
Is uw interesse gewekt? Ga dan een keer op dinsdagmiddag naar de eockathedraal in Mildam of op woensdagochtend naar de ecokathedraal in Heerenveen-Midden en maak kennis met de vrijwilligers. Mailen kan ook, naar info@stichtingtijd.nl
Dit bericht delen? Graag!