detail glasverzameling Le Roy
doelstelling
NIEUWSARCHIEF 02002 -  02004
- 22 december 02004: Tijdgenoot Johan van de Zee
In de rubriek 'tijdgenoten' is deze keer Johan van der Zee aan het woord. Van der Zee, jarenlang werkzaam bij Van Gewest tot Gewest, legt uit waarom hij wekelijks een ochtend aan het werk is bij de ecokathedraal, samen met Siebe Homminga.

>> Lees het verhaal Kathedraal van de Koning

- 21 december 02004: "Chaos en zelfschepping"
Onlangs hield Joop Pragt een inleiding op het werk van Bert Dalmolen, met als onderwerp het mechanisme van zelf-schepping en zelf-vernietiging, een thema dat veel raakvlakken heeft met ecokathedrale processen.

>> Lees de inleiding van Joop Pragt
>> lees de lezing van Bert Dalmolen

- 15 december 02004: Prix de Rome
prix de romeRob Hendriks van architectenbureau DAAD heeft een aantal jaren geleden het werk van Le Roy voorgedragen voor de prestigeuze Prix de Rome.

>> Lees hier de volledige voordracht

-  Themadag 30 oktober 02004 goed bezocht
MoenoDe jaarlijkse themadag van de stichting Tijd, die dit jaar met het thema "dansen tussen fundamenten" op zaterdag 30 oktober plaatsvond en voor de derde keer werd georganiseerd, is wederom goed bezocht. Le Roy hield een toespraak, het eerste exemplaar van het boek "dansen tusen fundamenten" werd gepresenteerd, en na afloop van de middag was er op de ecokathedraal een performance van Moeno Wakamatsu (zie foto links).

>> Zie ook het  (foto) verslag  van deze dag

- 30 oktober 02004: Artikel in Leeuwarder Courant
Op de dag waarop de stichting Tijd haar jaarlijkse themadag hield, kwam de Leeuwarder Courant met een artikel over Le Roy, waarin ook gesproken wordt over de plannen die de stichting met de Kennedylaan-tuin heeft.

>> lees hier het complete artikel.

- 29 oktober 02004: Interview met Le Roy in Dagblad van het Noorden
In de kunstbijlage van het Dagblad van het Noorden van vrijdag 29 oktober 2004 staat een groot interview met Le Roy in verband met zijn tachtigste verjaardag.

>> lees hier het complete interview.

- oktober 02004: Eerste 'ontmoeting' een succes
Philippe McIntyreZaterdag 9 oktober 2004 organiseerden Philippe Velez McIntyre (foto rechts) en Esther Baukema de eerste van een reeks 'ontmoetingen' op het land van de ecokathedraal. Philippe en Esther zijn zeer bekend met de ecokathedraal, want zei maakten eerder het boek "Natuur, Cultuur, Fusie" dat bij het Nederlands Architectuur instituut is verschenen. 

>> zie ook het (foto) verslag van deze ontmoeting

- juni 02004 Ordening in Nederland
In De Balie in Amsterdam werd op 14 juni  het boek "Groot en klein verzet. Temporele ordening in Nederland" gepresenteerd. Het boek bevat "aanzetten voor een ander beleidsperspectief op de inrichting van Nederland; een perspectief dat niet de schaarste van ruimte maar van tijd als uitgangspunt voor het nadenken over ordening heeft." en het "gaat ervan uit dat je tijd net als ruimte kunt ontwerpen en ordenen en dat daarmee een dam kan worden opgeworpen tegen dat gevoel van onontkoombaarheid. Anders dan bij de traditionele ruimtelijke ordening heeft temporele ordening als voordeel dat het ruimte laat voor diversiteit en de individuele verantwoordelijkheid burgers.". Op die dag was er ook een debat over dit onderwerp.
>> Lees de gehele tekst op de website van de Balie.

- april 02004 Long Now
Vergelijkbaar met de doelstelling van de stichting Tijd, zijn er meerdere iLong now clocknitiatieven die zich richten op de (zeer) lange termijn. Een voorbeeld hiervan is de Long Now Foundation in Amerika, die bezig zijn met het ontwerpen van een klok waarbij de wijzers niet de uren en seconden aangeven, maar de jaren en eeuwen. Hij moet 1 keer per millennium slaan. De prototypes van deze klok zijn op de website www.longnow.org te bewonderen.

- maart 02004 Interview met Le Roy in Panorama
In een uitgebreid interview met Le Roy in het weekblad Panorama (nummer 10) komt hij uitgebreid aan het woord over de reden achter de bouw van de ecokathedraal in Mildam.

>> Lees het  volledige interview.
- maart 02004: Artikel in Die Zeit nu online
Vorig jaar al verscheen een uitgebreid artikel over de ecokathedraal in het duitse tijdschrifte Die Zeit. Dit artikel is nu te lezen op de website van de Stichting Tijd.

- maart 02004 Bespiegelingen over Tijd
Journalist Ger Groot wijdt zijn column in de Groene Amsterdammer van 6 maart 2004 aan het fenomeen Tijd.

>> Lees hier zijn  column.
- januari 02004 Groninger kunstenaar geinspireerd door Le Roy
Erik Terlouw uit GodlinzeBeeldend kunstenaar Erik Terlouw uit het groningse Godlinze is geïnspireerd door het werk van Le Roy, en is op eigen initiatief en op zijn eigen grondgebied een ecokathedraal proces begonnen met behulp van bouw- en sloopafval. Hij is al een aantal jaren gemeentes aan het benaderen om ook op andere plekken dergelijke bouwwerken te realiseren, met steeds meer succes.

>> Lees het  volledige artikel in het Dagblad van het Noorden.
- januari 02004 Kaarten ecokathedraal bij Art Unlimited
Art unlimitedBij de bekende uitgever van kunstkaarten Art Unlimited in Amsterdam zijn 2 kaarten uitgebracht met daarop zwart/wit foto's van de Ecokathedraal. De foto zijn gemaakt door Philippe Velez McIntyre, die het de ecokathedraal al jaren volgt, en ook de foto's voor het boek "Natuur, Cultuur, Fusie" maakte.
- Eerste themadag 31 oktober 02003 succesvol verlopen
Elk jaar zal er op 31 oktober vanuit de stichting iets worden georganiseerdretourtje mondriaan rond het thema Tijd. Dit jaar waren er op vrijdag 31 oktober 5 sprekers uitgenodigd om een lezing te geven op de thema-dag, en het eerste exemplaar van het boek van Louis Le Roy, getiteld "Retourtje Mondriaan" is gepresenteerd. U kunt dit boek vanaf nu via de stichting bestellen, of vanaf half oktober in de boekwinkel kopen.
- 31 oktober 02003: contract voor duizend jaar
De Stichting Tijd en drukkerij Brouwer en Wielsma, beide uit Heerenveen, hebben een unieke overeenkomst getekend. Het betreft een intentieverklaring om gedurende de komende 1.000 (duizend!) jaar te gaan samenwerken wat betreft het uitgeven van boeken. Dit is geheel in de lijn van de filosofie van de Stichting om een tegenwicht te bieden aan de steeds kortere tijdsperiodes waarin de mens tegenwoordig mee werkt. In verband met de sluiting van drukkerij Brouwer en Wielsma in 2004, is het duizendjarig contract overgenomen door drukkerij Van der Eemst in Heerenveen.

- 3 oktober 02003: nominatie Ecokathedraal Monument Vuurwerkramp
De gemeente Enschede heeft uit een totaal van 302 inzendingen 10 ideeën geselecteerd die in aanmerking komen voor het Monument Vuurwerkramp. Tot die 10 inzendingen behoorde ook het plan om een ecokathedraal op het terrein te realiseren. Helaas is in de laatste ronde dit ideen niet doorgedrongen tot de laatste 5 mogelijke monumenten.
>>> zie verder www.monumentvuurwerkramp.nl
, het juryrapport, en het persbericht van de gemeente Enschede

- 1 oktober 02003: ecokathedraal in bestemminsplan?
De ecokathedraal die in Mildam gerealiseerd wordt, is opgenomen in het "voorontwerp-bestemmingsplan buitengebied". Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een politieke acceptatie van het ideeëngoed achter de ecokathedraal.

- 28 september 02003: Japanse danseres bij ecokathedraal
moeno wakamatsuDe japanse danseres Moeno Wakamatsu heeft op zondagmiddag 28 september een exclusieve performance gegeven bij de ecokathedraal. De dans bestond uit een geïmproviseerde tocht over het terrein, die begeleid werd door muziek van de amerikaanse Christine Bard.
>>> enkele foto's

- TIJD-forum geeft ruimte voor discussie
Vanaf april 2003 is het voor alle bezoekers van deze website mogelijk om zijn of haar reactie te geven op alle aspecten rond het thema TIJD. Dit kan op het TIJDforum

- augustus 02003: Bouwacademie en Kennedylaantuin
Studenten van de Bouwacademie in Groningen zullen de komende jaren een plan uitwerken en realiseren voor het meest zuidelijke deel van de Kennedylaantuin. Dit gedeelte bevat de aansluiting met een loopbrug die een wandelroute richting Oranjewoud en Mildam mogelijk maakt.
>>> kennedylaantuin

- 16 juni 02003: Stichting wil Kennedylaantuin adopteren
De Stichting Tijd is in overleg met de gemeente Heerenveen over het adopteren van de Kennedylaan-tuin in het centrum van Heerenveen. Deze tuin is eind jaren 60 door Le Roy opgezet, en trok vooral in de beginjaren internationaal de aandacht omdat de filosofie achter de aanleg zo bijzonder was. Het is de bedoeling dat omwonenden betrokken zullen worden bij de aanleg én het onderhouden van de tuin.
OPROEP: Hebt u persoonlijke herinneringen aan de tuin, of bent u in bezit van (eigen) fotomateriaal, leest u dan HIER even verder.
 
- 28 mei 02003: Ilya Prigogine overleden
Filosoof, fysicus en chemicus Ilya Prigogine is op 28 mei 2003 overleden. Deze Belgische nobelprijswinnaar heeft zijn leven lang de "tijd" bestudeerd, en daar vele publicaties aan gewijd. Prigogine en ook de franse filosoof Bergson zijn voor Le Roy inspiratiebronnen geweest om met de ecokathedraal te beginnen.
>>> interview met Prigogine in Filosofiemagazine

- mei 02003: Archis-special over 'tijd'
Het toonaangevende nederlandse architectuur-tijdschrift Archis heeft in het het mei/juni nummer een special over 'tijd'. Op de website van de Stichting Tijd kunt u een inleidend artikel lezen van hoofdredakteur Ole Bouman. Verkooppunten van het tijdschrift kunt u op de archis-website vinden.

- 2 april 02003: TIJDgenoten
Regelmatig zal op deze website een persoonlijk verhaal gepubliceerd worden, van iemand die op een of andere manier affiniteit heeft met het werk van de Stichting Tijd. De rubriek heet TIJDgenoten, en de eerste die zijn verhaal vertelt is yoga-leraar Atte Bouma, die de nadruk legt op de mystieke kant van de ecokathedraal.

- 24 maart 02003: essay van Hans Achterhuis over TIJD
In het kader van de maand van de filosofie, die elk jaar in april gehouden wordt, is een speciaal essay verschenen van filosoof Hans Achterhuis. De titel van het essay is "Werelden van Tijd",  en behandelt de invloed van de globalisering op onze tijd-beleving en tijd-indeling. Opvallend is dat Achterhuis pleit voor 'selectieve vertraging', een stelling die grote overeenkomsten heeft met de doelstelling van de stichting tijd.

- 14 november 02002: presentatie in 'Architectura & Natura'
In de gerenommeerde Amsterdamse boekhandel 'Architectura & Natura' is op 14 november een presentatie geweest van het boek 'Natuur, cultuur, fusie', dat eerder op 31 oktober in Heerenveen is gepresenteerd. Het boek werd gepresenteerd door Lex ter Braak, directeur van het Fonds BKVB. Dit fonds heeft in 2000 een oeuvreprijs aan Le Roy toegekend, waardoor publicatie van het boek mede mogelijk werd gemaakt. Een van de sprekers tijdens de presentatie was tuinfilosoof Rob Leopold, die in een lezing het werk van Le Roy in de context van de jaren zestig plaatste.
 
- oprichting stichting TIJD
31 oktober 02002 is de stichting TIJD officieel van start gaan. Een en ander vond plaats in de Heerenveense School, onder aanwezigheid van een aantal genodigden die direct en indirect bij de stichting betrokken zijn. Sprekers waren onder andere Dr. Jurrit Bergsma (emeritus hoogleraar medische psychologie, bestuurslid van de Stichting Tijd, en oud-leerling van Le Roy), Peter Brinkman (organisatie- deskundige en voorzitter van de Stichting), Astrid Vorstermans (names NAi Uitgevers/Publishers)

Zie ook het persbericht dat naar aanleiding van de start is verschenen


- monografie van Le Roy
Op de dag van de oprichting  van de stichting, is ook het boek "natuur, cultuur, fusie" officieel gepresenteerd. Dit boek van fotograaf Philippe Vélez McIntyre en vormgeefster Esther overhandiging boek ncf Boukema bevat verschillende artikelen van diverse auteurs over de eco-kathedraal. Op de foto feliciteerd Astrid Vorstermans van NAi Uitgevers mevrouw Le Roy, terwijl Louis Le Roy het pas overhandigde eerste exemplaar met veel belangstelling bekijkt.

Kijk voor meer informatie bij de publicaties

- retourtje Mondriaan
In 02003 zal een nieuw boek van de hand van Le Roy verschijnen, getiteld "Retourtje Mondriaan". overhandiging retour mondriaan Het is het eerste boek dat de stichting in eigen beheer zal uitgegeven. Bij de oprichting van de stichting is een dummy gepresenteerd, en het eerste exemplaar is door Peter Brinkman (voorzitter van de Stichting, rechts op de foto) aan Louis Le Roy overhandigd.

Lees alvast een aantal citaten uit het boek.
ga naar nieuwsarchief 02005, 02006, 02007, 02008 of naar het actuele nieuws.

HOME
DOELSTELLING
31 OKTOBER
ECOKATHEDRAAL
TIJDGENOTEN
PUBLICATIES
CONTACT
reageer
KERNGROEP
(besloten)
'Complexiteit moet stap voor stap verworven worden'

Peter Atkins