ecokathedraal
logo tijd

Boeken service
Leven en werken in ruimte en tijd
Leven en werken in ruimte en tijd
bestellen
Jules Verne en de Cybiont
Jules Verne en de Cybiont
bestellen
Danen tussen fundamenten
dansen tussen fundamenten
bestellen

retourtje mondriaan retourtje Mondriaan
bestellen

fotoboek Fotoboek eco-kathedraal,
€ 16,-
De stichting TIJD heeft als doel het bevorderen van inzicht en bewust-zijn van het begrip "tijd" als voorwaarde voor de creatieve ontwikkeling van samenwerking tussen natuurlijke en creatieve menselijke processen in ruimte en tijd.
Deze website informeert u over de manier waarop de stichting dit hoopt te realiseren.


NIEUWSARCHIEF 2006
- november 02006 : Le Roy gebied op Volkskrant TV
Op Volkskrant TV is een reportage te zien van de Groningse wijk Lewenborg, bekend als de Gebieden van Le Roy.
>> bekijk de hele reportage

- 3 december 02006 : Omega Helden
Het programma Omega Helden van de EO nam onlangs een aflevering op bij de ecokathedraal in Mildam
>> bekijk de hele aflevering

- december 02006 : Fototentoonstelling Marijkehiem
In december wordt een fototentoonstelling gehouden over de Tuin van Le Roy, in zorgcentrum Marijke Hiem in Heerenveen. Het betreft foto's van het afgelopen jaar waarin opnieuw gebouwd werd met restmateriaal van stratenmakers.

- november 02006 : Utopia
Leerlingen van de OSG Sevenwolden Jenaplan bezochten in het kader van het schoolproject "Utopia" de ecokathedraal, en maakten daar een verslag van.

--> Lees de weblog op hun site

- november 02006 : Artikel "Gilde fan Skoaterlan"
In de Heerenveense Courant van 8 november is een artikel te lezen over de bouwers aan de Tuin van Le Roy, Okke Sappť, Marten Meester en Izaak Sevensma, die na bijna een jaar over hun ervaringen en toekomstplannen vertellen.

--> Lees het complete artikel

- 1 februari 02007 : Symposium "Natuur en Cultuur"
Op 1 februari 2007 wordt in congrescentrum It Aljemint in Leeuwarden een symposium gehouden met de titel "Natuur en Cultuur, gaat dat samen?". Het symposium is een initiatief van Staatsbosbeheer regio Noord, de Fryske Akademie, en de Rijkdsdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), en belooft 'ontmoeting, verdieping en debat over de verbinding tussen mens, natuur, landschap en cultuurhistorie'.

Download hier het programma.


- dinsdag 28 november 02006 : lezing in Museum Van Haren
Dinsdagavond 28 november om 19:30 gaat de Stichting Tijd een lezing geven in Museum Van Haren in Heerenveen, op uitnodiging van de werkgroep Oud Heerenveen. Voorzitter Peter Brinkman zal aan de hand van een aantal foto's van Peter Wouda vertellen over de de doelstelling van de stichting, en over het project "tuin van Le Roy" aan de Kennedylaan en de Europalaan. Filmmaker Johan van der Zee laat in een documentaire werk van Louis le Roy zien in Mildam (ecokathedraal) en Heerenveen (Tuin van Le Roy). Okke Sappť vertelt over zijn werkzaamheden in deze tuin, waar hij nu bijna een jaar vrijwel dagelijks werkzaam is geweest. De toegang is gratis.

- zaterdag 4 november 02006 : werken in de Tuin van Le Roy
Zaterdag 4 november was er een grote groep mensen actief in de Tuin van Le Roy. In het kadder van Make a Difference Day had een aantal werknemers van Rabobank Heerenveen zich aangemeld om in het park werkzaamheden te verrichten. Daarnaast was een groep internationale kunstenaars van het Piet Zwart Instituut uit Rotterdam aanwezig die een studieweekend hadden dat in het teken stond van Louis le Roy. Onder leiding van ervaren bouwers van de Stichting Tijd is er deze ochtend gewerkt aan het bouwwerk ter hoogte van het voormalige zwembad De Telle, een klein amphytheater, en is de vijver verder uitgegraven. Ook is er uitleg gegeven over de achtergrond van de tuin.

- 31 oktober 02006: Jaarlijks symposium Stichting Tijd
Op 31 oktober 02006 hield de Stichting Tijd weer haar jaarlijks symposium. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats in De Koningshof in Oranjewoud. Binnenkort vindt u op deze site een verslag van deze dag. Noteert u alvast woensdag 31 oktober 02007 in uw agenda voor de volgende themadag! Leest en bekijk u het (foto)verslag van deze middag.

- 2 + 6 oktober 02006: Afval = voedsel
"Het afval dat we lozen verdwijnt niet, er bestaat namelijk geen verdwijnen omdat de aarde een gesloten systeem is. Ons afval lijkt alleen onzichtbaar omdat we het verdunnen met water, bedekken met aarde of weg laten blazen door de wind. Maar uiteindelijk komen we het onvermijdelijk weer tegen in ons drinkwater, de lucht die we inademen, ons voedsel en in ons lichaam. In Tegenlicht de ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Braungart over de oplossing voor dit probleem: het principe van afval = voedsel"

--> Bekijk de documentaire Afval = Voedsel van Tegenlicht.


- 12 september 02006: Bijeenkomst Le Roy-tuin
tuinen van le roy Onder muziekale begeleiding van troubadour Sjoerd de Ruiter hebben buurtbewoners rond de Le Roy-tuinen aan de Kennedylaan en Europalaan onder het genot van een hapje en een drankje kunnen luisteren naar wethouder Lykele Buwalda, bouwmeester Rob Hendriks en projectbegeleider Henk Pleiter, die vertelden over de voortgang van het langdurige proces dat vorig jaar is gestart met de ondertekening van het 100-jaar contract tussen de gemeente en de Stichting Tijd.
De enige manier waarop het project kan slagen in haar opzet, is dat er door buurtbewoners actief meegewerkt wordt in de tuinen. Tijdens de bijeenkomst werd hier nog de nadruk op gelegd, en werden buurtbewoners enthousiast gemaakt om aan de slag te gaan.


- september 02006: Studie Manja van Herpen
Drs. Manja van Herpen heeft een zeer uitgebreide doctoraalscriptie geschreven over het werk van Louis le Roy en Herman de Vries, ter afsluiting van haar studie Algemene Cultuurwetenschappen. De scriptie heeft als titel "Ecologische kunst/ exploitatie van ecologische processen als kunstuiting", en is in zijn geheel te raadplegen op internet.

- september 02006: Interview met Le Roy
Docent Andreas Valkenborgh van het Agnetendal in het Belgische Peer heeft in zijn cursus over "eenheid en verscheidenheid" in kunst een aantal teksten over Le Roy opgenomen. Hierin is o.a. een interview opgenomen dat onder de titel "De tuinman en de woestijn" in de begin jaren zeventig is verschenen in het Nederlandse blad "Avenue".

Lees hier de artikelen (in HTML), of het artikel "De tuinman en de woestijn" (PDF, 6Mb)


- zaterdag 9 september 02006: Tuinen van Le Roy


Zaterdagmorgen 9 september is er weer een groep mensen bezig geweest in de Tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en de Europalaan. Een deel van het wandelpad in het middengedeelte is beter toegankelijk gemaakt voor bezoekers.


- 13 augustus 02006: bezoek SlowLab uit New York
slowlab Carolyn F.Strauss Carolyn F. Strauss, oprichtster van slowLab in New York, heeft een bezoek gebracht aan de ecokathedraal in Mildam en de tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en de Europalaan in Heerenveen. SlowLab is een van de 'slow'-bewegingen die het nut van vertragen inzien op gebieden waar tegenwoordig de nadruk meer op snelheidkomt te liggen. Te denken valt aan 'fastfood' dat in de slow-beweging als tegenhanger slow-food is gaan heten. slowlab Carolyn F.Strauss Peter BrinkmanLe Roy wordt op de website van SlowLab (www.slowlab.net) ook genoemd als ťťn van de mensen die als inspirator gelden voor deze beweging. De stichting Tijd is uitgenodigd om in de loop van volgend jaar een lezing te geven over haar doelstelling, en het werk waar Le Roy mee is begonnen en dat de stichting voortzet.

- juli 2006: Stenen stapelen
Louis le Roy en zijn vrouw Inge bekijken een stapeling van straatstenen, die in het weekend daarvoor door een aantal onbekende mensen is gebouwd. Le Roy was zeer te spreken over deze spontane, creatieve actie die precies tot stand kwam vlak voor het huis van Le Roy in Oranjewoud, en daarmee precies tussen de ecokathedraal in Mildam en de Kennedylaantuin in Heerenveen. Veel fietsers die passeerden stopten even om het kunstwerk te bekijken, en sommigen zeiden dat het 'net een ecokathedraal' was. Helaas is het bouwwerk de volgende dag weer verwijderd, en zijn de straatstenen verwerkt in de Prins Bernhardweg.

- juni 2006: Artikel in kM
In nummer 58 van het tijdschrift kM, (materiaaltechnische informatie over kunst en vormgeving) is een goed artikel verschenen over het werk van Le Roy, en de stichting Tijd. Het heeft als titel "Fundamenten voor een complex" meegekregen, en is geschreven door Frank van der Ploeg.

--> Lees hier het hele artikel in PDF-formaat
--> Bezoek de website van kM


- Zaterdag 17 juni en 1 juli 02006: Oproep


Zoals u als buurtbewoners of regelmatige bezoeker hebt kunnen zien, is er de afgelopen maanden het nodige gebeurd in de tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en de Europalaan in Heerenveen. Een aantal enthousiaste mensen zijn door de week aan het werk met het begaanbaar maken van voetpaden, het bouwen van massieve bouwwerken van tegels en stenen, het verwijderen van de bereklauwen, het snoeien van bomen, enzovoort. Wilt u kijken wat u kunt doen om de tuin beter toegankelijk en nog mooier te maken, of heeft u ideeŽn hierover, kom dan op zaterdagmorgen 17 juni of zaterdagmorgen 1 juli om 10 uur bij de gele keet ter hoogte van zwembad De Telle. Daar zal iemand van de stichting tijd uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Maar wat belangrijker is: we gaan ook aan de slag. Met z'n allen proberen het park de komende tijd om te toveren tot een prachtige plek. Vragen over deze ochtend kunt u mailen naar p.wouda@stichtingtijd.nl

- juni 02006: slowLab
De ecokathedraal in Mildam wordt genoemd op de website van de amerikaanse organisatie slowLab, als een voorbeeld van een project waarbij traagheid een kwaliteit is. slowLab over zichzelf: The mission of the organization is to promote 'slowness' as a positive catalyst of individual, socio-cultural and environmental well-being, engaging the innate creative capacities of individuals and leveraging the collaborative potential of communities to spur networks of cooperation that incite new thinking and approaches.

- juni 02006: Artikel Huub Mous
Huub Mous, consulent beeldende kunst bij Keunstwurk in Leeuwarden, heeft op zijn website het artikel Waarom krijgt Le Roy niet de tijd" gepubliceerd, dat eerder in het boek "Dansen tussen fundamenten" van de Stichting Tijd is verschenen.

- 8 juni 02006: Rondleiding Ecokathedraal Groei & Bloei


"Groei & Bloei" regio Heerenveen organiseerde op donderdagavond 8 juni een rondleiding op de ecokathedraal in Mildam. De rondleiding werd gegeven door biologische kweker Henk Pleiter, die al vele jaren de ecokathedraal bezoekt.

- mei 02006: Artikel Julian Raxworthy
In zijn lezing "Transgressing edges and doing Time" voor de 4e europese Bienale voor landschapsarchitectuur in Barcelona heeft de Australische PhD student aan de Universiteit van Queensland aandacht besteed aan de ecokathedraal in Mildam, als zijnde een van de projecten waarbij landschapsarchitectuur en tijd met elkaar verweven zijn. Raxworthy wil volgend jaar een uitgebreide studie maken over de ecokathedraal.

Lees de hele lezing in pdf-formaat
Meer informatie over Julian Raxworthy vindt u op zijn website.


- zaterdag 8 april 02006 : start tentoonstellings-week.
Zaterdag 8 april heeft wethouder Lykele Buwalda in Heerenveen officieel de tentoonstelling geopend in de voormalige brandweerkazerne over de plannen rond de wijk Heerenveen-midden. De stichting Tijd is daarin ook vertegenwoordigd. Een onderdeel van de tentoonstelling is gereserveerd voor de Tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en de Europalaan (zie foto). Op dinsdag 11 april was er een informatiebijeenkomst voor betrokkenen bij het Kennedylaantuin-project, waarvan u een verslag kunt lezen. Op woensdagavond 12 april om heeft architect Rob Hendriks, die nauw betrokken is bij de stichting Tijd, een lezing gehouden over de ideeŽn achter en plannen rond de Tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en Europalaan. Zaterdag 15 april worden er om 14:00 en 15:00 uur 2 rondleidingen gehouden door de Tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en Europalaan.

Lees het verslag van de informatiebijeenkomst 11 april
Meer informatie over de tentoonstellingsweek vindt u op www.wopheerenveenmidden.nl.


- 4 maart 02006 : Thema 31 oktober 2006
Het thema voor de jaarlijkse bijeenkomst om dinsdag 31 oktober 2006 is bekend, namelijk "De smeltkroes van het moderne leven, en de tijd als heelmeester". Verder zal Rembrandt aan bod komen, en ook willen we het fenomeen meesterschap en ambacht proberen uit te werken.
Meer informatie is t.z.t. te vinden op programma 31 oktober 2006.

- 16 februari 02006 : Start Wijk Ontwikkelings Plan
wopVandaag is, na goedkeuring door de gemeenteraad afgelopen dinsdag, officieel het Wijk Ontwikkelings Plan Heerenveen Midden van start gegaan. Kernpunten van deze plannen zijn duurzaamheid, leefbaarheid en beheer. De ontwikkeling van de Tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en Europalaan, centraal gelegen in de wijk, is ook in het plan opgenomen. In de week van 8 t/m 15 april is er een tentoonstelling in de voormalige brandweerkazerne over de plannen.

Meer informatie is te vinden op www.wopheerenveenmidden.nl.

- februari 02006 : Le Roy voorgedragen als erelid Deutscher Werkbund
Louis le Roy is voorgedragen om erelid te worden van de Deutscher Werkbund Nordrein Westfalen. Ook zijn er vergevorderde plannen om in Oberhausen bij het zogenaamde "Emscher Insel", de locatie waar Le Roy in 1985 de basis legde voor een ecokathedraal, een vergelijkbaar proces als de Tuinen van Le Roy aan de Kennedylaan en Europalaan in Heerenveen te beginnen.

- 11 februari 02006 : Artikel Grasduinen, 01980
In 1980 heeft het tijdschrift Grasduinen uitgebreid aandacht besteed aan de Kennedylaantuin in Heerenveen. De tuin was toen ongeveer 5 jaar oud. In het artikel legt Le Roy uit wat de bedoeling van hem was met de tuin. Deze ideeŽn vormen nog steeds de basis voor de huidige ontwikkelingen rond de tuin.

>> lees het artikel.

11 februari 02006 : update engelse site
Op de engelstalige website van de Stichting Tijd is een artikel geplaatst dat (nog) niet in het nederlands verschenen is.

Lees het artikel "The Ecological garden".

- februari 02006 : Foto's werkzaamheden Kennedylaantuin
Meer informatie over de Kennedylaantuin
- februari 02006 : Ecokathedraal en Open Source
In het februari-nummer van het on-line tijdschrift Livre staat een artikel over de overeenkomsten tussen de Ecokathedraal en software-architectuur. De Stichting Livre wil via haar website bekendheid geven aan Open Source software als een goed alternatief voor commerciele software.

>> bekijk de PDF of ga naar de site Livre.nl.

- januari 02006 : Werkzaamheden Kennedylaantuin
In januari is een een groep mensen begonnen met de werkzaamheden in de Kennedylaantuin in Heerenveen. Op de foto is Henk Pleiter te zien, die instructies geeft bij het bouwen van een muur, die bestaat uit restmateriaal van stratenmakers. De technieken die gebruikt worden, zijn eerder door Louis le Roy bij de bouw van de ecokathedraal in Mildam toegepast, en zullen hier verder worden ontwikkeld.
Foto: Persbureau Noordoost/Alex de Haan
>>Lees ook het artikel dat in de Leeuwarden Courant verscheen op 13 januari.
ga naar nieuwsarchief 02004, 02005, 02007, 02008 of naar het actuele nieuws.

HOME
DOELSTELLING
31 OKTOBER
ECOKATHEDRAAL
TUIN VAN LE ROY
TIJDGENOTEN
PUBLICATIES
CONTACT
Reageer
KERNGROEP
(besloten)
Hou mij via e-mail op de hoogte van activiteiten en nieuws rond de Stichting Tijd:

' Tijd is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat niet alles tegelijk gebeurt'