detail glasverzameling Le Roy
doelstelling
NIEUWSARCHIEF 02005
- 18 december 02005 : documentaire over Le Roy
Op zondag 18 december 02005 is op Nederland 1 en Omrop Frysl‚n een documentaire van Piter Tjeerdsma uitgezonden over het werk van Louis le Roy. De ecokathedraal, de Kennedylaantuin en het werk van de stichting Tijd zijn uitgebreid aan de orde gekomen in deze film, die gemaakt is in opdracht van Omrop Frysl‚n.

Bekijk de film online in Real Audio of Windows Media Player formaat.


- 23 november 02005 : gedicht Ruud Knier
De woord/beeldkunstenaar Ruud Knier heeft na een bezoek aan de ecokathedraal een prachtig gedicht gemaakt.

- 21 november 02005 : werklozen in Kennedylaantuin
Op maandag 21 november is een eerste groep (langdurig) werklozen in de Kennedylaantuin een opleiding tot zelfstandig hovenier gestart. Dit gebeurt onder leiding van biologisch kweker Henk Pleiter en Peter Brinkman. Via de website zult u op de hoogte worden gehouden van dit project, dat de stichting Tijd samen met de gemeente en een aantal reÔntegratiebureau's is begonnen.

- 19 november 02005 : ecokathedraal.nl
De officiŽle website van de ecokathedraal, die te vinden is op www.ecokathedraal.nl, is vernieuwd. Er zijn nu uitsluitend foto's op te zien, en geen teksten meer. Het aantal foto's zal de komende tijd uitgebreid worden met werk van anderen. Hebt u foto's van de ecokathedraal, dan kunt u deze mailen naar het adres dat op de site vermeld is.

- 19 november 02005 : foto's 31 oktober
Benedikta BonitzOp deze site kunt u nu een aantal foto's bekijken die tijdens de jaarlijkse themadag op 31 oktober 2005 zijn gemaakt.

- 2 november 02005 : website meertalig
Er is een begin gemaakt met het meertalig uitvoeren van de website van deze website. Een aantal teksten is vertaald in het engels, duits, frans en fries, en zijn vanaf nu te raadplegen. Het is de bedoeling dat in de loop van de tijd meer teksten vertaald zullen worden door een netwerk van vertalers die zich bij de stichting aansluiten.

Wilt u ook 1 of meerdere teksten vertalen, of hebt u opmerkingen over de bestaande vertalingen, dan kunt u zich aanmelden bij de website beheerder.


- 8 oktober 02005 : 'opruimactie' Kennedylaantuin
Op zaterdag 8 oktober 02005 is een begin gemaakt met de werkzaamheden aan de Kennedylaantuin in Heerenveen. Zoals op de foto te zien is, heeft Louis le Roy de aanwezigen verteld over het ontstaan van de tuin, nu ruim 30 jaar geleden, en wat er volgens hem de komende jaren moet gebeuren. De nadruk ligt om de lange termijn, en dat is precies waar de stichting Tijd zich voor wil inzetten. Meer hierover zult u via deze website kunnen lezen.

Bent u buurtbewoner, en wilt u graag meewerken, meldt u zich dan even aan bij iemand van de stichting tijd.


- 4 sept. t/m 9 okt. 02005 Fotomanifestatie in teken van TIJD
Het jaarlijkse fotofestival Noorderlicht, afwisselend in Groningen en Leeuwarden gehouden, heeft dit jaar als thema 'Traces and Omens', en wil de relatie tussen tijd en fotografie onderzoeken. "Kan een foto alles zeggen? Kan de bevroren fractie van een seconde recht doen aan de veelzijdigheid van een gebeurtenis? Hoe geef je vorm aan verandering en ontwikkeling? Hoe toon je oorzaak en gevolg, verleden en toekomst?"

--> ga naar de website van het Noorderlicht voor meer informatie


Programma voor 31 oktober bekend
Het programma en de locatie voor de jaarlijkse themadag op 31 oktober is rond! Ook dit jaar zijn er weer interessante sprekers, er wordt weer een nieuw boek gepresenteerd, en is er een concert op de ecokathedraal. U kunt zich via de website aanmelden voor deze dag.

--> lees meer over het programma van 31 oktober 2005.


- 20 juni 02005 : Studenten HKU bij ecokathedraal.
studente tekent ecokathedraalOp maandag 20 juni jl bezochten een aantal studenten van de HKU (Hogeschool van de Kunsten uit Utrecht) de Ecokathedraal voor het seminar steen-in-druk.
Het seminar werd georganiseerd door Albert Hennipman, docent Vormgeving en Typografie op de afdeling Illustratie en Wiek Molin, werkplaatsbeheerder van de boekdrukkerij.

--> lees meer, en bekijk de fotoreportage met afbeeldingen van de kunstwerken.


- 29 juni 02005 : intentieverklaring ondertekend.
ondertekeningOp woensdag 29 juni hebben burgemeester De Jonge, namens de gemeente Heerenveen en Louis le Roy, namens de Stichting TIJD, de handtekeningen gezet onder een intentieverklaring over de Kennedylaantuin. Het gaat om een overeenkomst voor de komende honderd jaar. In die, zeer lange, periode zal de gemeente de huidige bestemming (tuin van Le Roy) niet wijzigen. Daarmee krijgt de tijd alle ruimte om haar werk te doen. En tijd is in de filosofie van Louis Le Roy een niet weg te denken factor. De ondertekening van de intentieverklaring vond plaats bij verzorgingshuis Marijke Hiem. 100 Kinderen van de nabijgelegen basisschool de Letterbeam plantten vervolgens stekjes in de Kennedylaantuin.
--> bekijk ook de fotoreportage van deze dag


- juni 02005 : Le Roy gebieden, Lewenborg
Lewenborg leroy gebiedenIn 1973 is in de groningse wijk Lewenborg een samenwerking gestart tussen de gemeente Groningen en Louis Le Roy, met als inzet een experiment in publieke groenvoorziening. Na een leerzaam proces, dat na ruim 30 jaar nog volop aan de gang is, is de huidige stand van zaken van deze zogenaamde Le Roy gebieden te volgen op de website www.leroy.to.


- juni 02005 : Owaze
owaze logoStichting Owaze, een organisatie die zich als doel heeft gestel om zogenaamde earth-ship projecten te promoten en te begeleiden, besteedt in haar engelstalige nieuwsbrief met een artikel en foto's aandacht aan de ecokathedraal.

>> lees het (engelstalige) artikel.
>> bekijk de hele nieuwsbrief (pdf) of ga naar de website van Owaze.

- 18 juni 02005 : Fries gedicht
gedicht Yva HokwerdaNaar aanleiding van een bezoek aan de ecokathedraal heeft de schrijfster Yva Hokwerda een fries gedicht geschreven.

>> lees hier het complete gedicht of bezoek de weblog van Yva.


- 26 april 02005 : Martin Bril beschrijft bezoek Ecokathedraal.
Volkskrant columnist Martin Bril beschrijft zijn ervaringen na een bezoek aan de ecokathedraal. "Het is een sprookjesachtig, wonderlijk terrein."

>> lees hier de complete column

- maart 02005: Uitgangspunten
Al in 1973 formuleerde Le Roy in zijn boek "Natuur Inschakelen, Natuur uitschakelen" een twaalftal uitgangspunten waarop hij zijn filosofie baseert. Ze zijn nu te lezen op deze website.

>> lees hier de 12 uitgangspunten

- februari 02005: Tsunami berichtgeving
In een artikel in Trouw wordt de berichtgeving over de Tsunami in de krant en op internet met elkaar vergeleken. Erwin Boogert beheert een weblog over de Tsunami, en komt tot de conclusie dat op internet 'geen schaarste van tijd en ruimte'  is, waardoor dit medium een extra dimensie krijgt t.o.v. de krant.

>> Lees het verhaal Internet biedt andere informatie

ga naar nieuwsarchief 02004, 02006, 02007, 02008 of naar het actuele nieuws.

HOME
DOELSTELLING
31 OKTOBER
ECOKATHEDRAAL
KENNEDYLAAN
TIJDGENOTEN
PUBLICATIES
CONTACT
reageer
KERNGROEP
(besloten)
'Complexiteit moet stap voor stap verworven worden'

Peter Atkins