STICHTING logo tijd

 Hoeder van het ecokathedrale gedachtegoed

Op dinsdagavond 2 juli vindt de de derde thema-avond die de Stichting TIJD samen met de Bibliotheek Heerenveen organiseert plaats. We gaan  kathedraaldenken over onderwijs (SDG 4: kwaliteitsonderwijs). 

portret daan quakernaat lage resolutie

Spreker is Daan Quakernaat, die op een bevlogen manier oproept tot het bouwen van kathedralen, ook in het onderwijs. Het onderwijs is één grote kathedraal. Onderwijs is vallen en opstaan. Aan de tekentafel kan je van alles bedenken, maar de praktijk van alle dag bepaalt wat het allemaal waard is. Elk kind is een kathedraal. Elke dag probeer je een kind iets mee te geven, maar als het vandaag niet lukt, dan probeer je het morgen opnieuw. Net zoals de kathedralen bebouwd zijn.

Het onderwijs zucht onder de administratieve last. Veel protocollen, formulieren en regels. Tussendoor vernieuwen, passend onderwijs, gepersonaliseerd leren, inspectie en 21ste eeuw. Gaande weg zijn de leraren een beetje murwm geworden. Het is veel en we praten de hele dag over alles wat niet goed gaat. Maar er gaat ook heel veel wel goed en het is een prachtig vak! Daar zijn we onvoldoende trots op.

We moeten van protocol naar vertrouwen. Weer trots worden, ook als niet alles lukt wat we van te voren bedacht hebben. Energie en elan hebben we nodig. De sector moet door met professionalisering. Kritiek niet persoonlijk opvatten. Elkaar aanspreken en eigenaarschap tonen.

keimpe strikwerda tijdreis onderwijs

De inleiding komt van Keimpe Strikwerda, directeur van OBS Het Slingertouw en als onderwijsadviseur/trainer werkzaam bij Bureau Meesterschap in Assen. Eind jaren tachtig begon hij als leerkracht in het speciaal en reguliere onderwijs. Na het volgen van diverse studies heeft hij op zijn 28e de stap genomen om 'hoofd' te worden van een kleine dorpsschool. Na diverse scholen en interim-klussen is hij nu werkzaam als directeur werkzaam op een school met 450 leerlingen.
In een korte presentatie neemt hij u mee in de vele ontwikkelingen/veranderingen die hij in zijn loopbaan heeft ervaren. 

De lezing wordt gehoudein OBS Het Slingertouw, aan het Schoterplein 29 in Heerenveen. U bent van harte welkom vanaf 19:30. De toegang is gratis, maar ivm beperkt aantal plaatsen is aanmelden nodig. Dat kunt u hieronder doen. 

NU AANMELDEN >>

Agenda

02 jul 2024;
19:30 - 21:30
TIJDreizen 3 Onderwijs als kathedraal
07 jul 2024;
10:00 -
Hagenpreek 2
28 sep 2024;
13:00 - 17:00
100 jaar is niets!
03 okt 2024;
19:30 -
TIJDreizen 4: politiek
13 okt 2024;
10:30 - 16:00
Le Roy route wandelen
31 okt 2024;
13:00 - 17:00
Symposium